Balázs Kata: "Szilárdan hiszek abban, hogy a legjobb dolgok mindig szívből jönnek!" - Beszélgetés a rendezvényszervezés egy kiválóságával

Balázs Kata vendéglátósként kezdte pályafutását. Az egyik legsikeresebb luxusszálloda-lánc vezetőjeként dolgozott, ahol lehetőséget kapott arra, hogy különböző eseményeket teljeskörűen ő bonyolítson le. A rengeteg, színes tapasztalatoknak köszönhetően pedig elindult saját útján, és létrehozta Luxury Project Events-re keresztelt vállalkozását. Kata rendkívül precíz, vérprofi munkájára két olyan eseményen figyeltem fel, ahova mint újságíró kaptam meghívást, ennek köszönhetően pedig megszületett bennem az alábbi beszélgetés ötlete. Íme:

nikiahatos: Olyan alapossággal, profizmussal szervezted meg Kitty Bich Thuy Ta (A varázsecset és az elvarázsolt festmények) könyvbemutatóját, hogy őszintén megmondom, ritkán találkoztam eddig ilyennel. Mikor szippantott be téged a rendezvényszervezés világa? 
Balázs Kata: Nagyon szépen köszönöm az elismerést és a kedves szavakat, kicsit bele is pirulok. Azt gondolom, hogy már gyerekkoromban megtörtént ez a beszippantás, mert egy erdélyi család sarjaként a véremben van szerintem. Köztudott, hogy az erdélyi emberek igazi vendéglátók, vendégszeretők, és én is ezt hozom otthonról. Emlékszem, hogy a szüleim, nagyszüleim szerveztek le különböző nagy eseményeket, gyakorlatilag semmi segítség nélkül. De komolyra fordítva a szót, egy jó 15 évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni, rendezvényeket szeretnék szervezni. A lehető legnagyobb tisztelettel és méltósággal segíteni nekik, kiszolgálni őket, szolgáltatást nyújtani nekik úgy, hogy közben nem vagyunk alárendeltek a számukra.

nikiahatos: Mikor álmodtad meg a Luxury Project Events vállalkozásod? Szerinted mitől különleges a LPE? 
Kata: Több mint két évvel ezelőtt gondoltam rá először, hogy azt, amit eddig egy nagy múltú szállodának csináltam, meg tudnám magamnak is csinálni. Tudni kell rólam, hogy a véletlenekben nem hiszek, és ezt a megerősítést kaptam kívülről is. Mivel ebben az időben egy ötcsillagos szálloda (Four Seasons Hotels és Resorts- szerkesztői megjegyzés) vezetői pozícióját töltöttem be éttermi vonalon, ezért napi szintű gyakorlatom volt a különböző események lebonyolításában, legyen szó eljegyzési partiról, házassági évfordulós vacsoráról, születésnapról, esküvőről, vagy éppen diplomáciai eseményről. Egyet biztosan tudtam a cég megalapításánál, mégpedig azt, hogy abból a
profizmusból és tudásból, amit addig megtanultam a hosszú évek alatt, nem akarok alább adni. Prémium szolgáltatást szerettem volna, szeretnék adni a megbízóimnak, a legnagyobb kényelem mellett. Mitől különleges a cég? Azt gondolom, hogy ez egy nehéz kérdés, mert a válasz nagyon összetett. Attól, hogy olyan szolgáltatást nyújtok a megrendelőimnek, amit nem mindenki tud megtenni, aki ebben a szolgáltatói szektorban dolgozik. Azt értem ezalatt, hogy általában, akik engem megkeresnek, nagyon sokszor nagyon különleges, szinte lehetetlen kívánságokkal érkeznek. Nagyon magas minőségű rendezvényt szeretnének prémium kategóriában. Ez sokszor hozza magával azt is, hogy az erre szánt költségvetés bizony nem alacsony. Bár sokszor volt már arra is példa, hogy minimális költségvetésből kellett tényleg nagyon maximális minőségű rendezvényt kihozni. Hála Istennek, ez is sikerült. Azon kevés szolgáltató közé tartozom, aki szívből csinálja ezt, és mellette megvan a megfelelő szakmai háttere is. Minden alkalommal elmondom, hogy én sosem tanultam iskolapadban a vendéglátást, egyszerűen csak beletanultam a szakmába az évek alatt. Köszönhető ez azoknak az embereknek, akiket a mai napig nagyra tartok és mentoraimnak tekintek. Hálás vagyok nekik, mert egy szakmából általuk egy életcél és egy hivatás formálódott ki bennem. Nem azért csinálom, mert csak egy munkaként tekintek rá, hanem azért, mert életcélnak látom ezt az egészet. A cég pedig attól különleges, hogy nagyon sokat dolgozom. Nagyon sok energiát fektetek minden rendezvény lebonyolítására, továbbá minden szolgáltatóval, minden alvállalkozóval, minden megrendelőmmel én magam tartom a kapcsolatot. Teljesen mindegy, hogy az a megrendelő éppen New York-ban, vagy éppen Hong Kong-ban van és onnan hív. Gyakorlatilag napi 24 órában a rendelkezésükre állok, ha kell. Ami a rendezvényeink különlegességét illeti, úgy tudom, hogy nincs olyan szolgáltató ma Budapesten, aki az esemény kezdetétől a végéig, azaz az építéstől egészen a bontás végig részt venne, felügyelné a feladatokat, hogy azok meg is valósuljanak.

nikiahatos: Mit szeretsz legjobban ebben a szakmában?
Kata: Minden rendezvény számomra olyan, mint egy gyermek megszületése. Mindegyiknek van egy kifutási ideje attól a pillanattól kezdve, hogy megkapjuk a megbízás. Kigondolom a pontokat, átbeszéljük a megrendelővel, hogy ő maga mit szeretne. Ötletelünk rajta, hogy mivel lehet még különlegesebbé, esetleg jobbá tenni azt a rendezvényt. Aztán jön az előkészületi időszak, majd ugye van maga a rendezvény, amikor megtörténik az esemény. Minden rendezvény után jön a bontás, illetve következik a papírmunka is, a kapcsolattartás a megbízóval, az alvállalkozókkal és az egyéb szolgáltatókkal. A kihívásokat nagyon szeretem ebben a szakmában, abból van bőven.


nikiahatos: Jöjjön az árnyoldala is! Mi az, aki tud borítani? 
Kata: Azt gondolom, hogy elég türelmes, nagy tűrőképességgel rendelkező ember vagyok. Ritkán borulok ki látványosan. Természetesen vannak olyan szituációk, esetek is, amikor az adott rendezvényen a megbízó jobban tud bizonyos dolgokat, mint az, aki ebben él, ebben mozog. Röviden és őszintén: az emberi okoskodás és a felesleges munka ki tud borítani. Kétszer nem szeretem elvégezni ugyanazt a feladatot.

nikiahatos: Nemrég előadást tarthattál egy gimnáziumban, ami szuper megerősítést jelenthet, hogy jó vagy a szakmádban. Mesélj a felkérésről! Mit adtál át a hallgatóknak? 
Kata: Valóban nagy megtiszteltetés volt, hogy a gimnáziumban, ahol végeztem, a gyerekek, fiatal felnőttek, akik pályaválasztás előtt állnak, megszavazták, hogy egy rendezvényszervező előadását szeretnék meghallgatni. Az a megtiszteltetés ért,  hogy a gimnázium vezetősége felkért ennek az előadásnak a megtartására. Egy nagyon érdekes, másfél órás eseményen voltam, ahol hihetetlenül jó volt látni azt, hogy a fiatal felnőttek hogyan reagálnak az újdonságokra. Borzasztóan jó dolognak tartom azt, hogy van ilyen lehetőség. Szuper, hogy ma már létezik a pályaorientáció, ugyanis nagy valószínűséggel, hogyha lett volna abban az időben is, amikor én végeztem el a gimnáziumot, akkor lehet, hogy nem azt az iskolát választom továbbtanulási lehetőségként. Nem azt végeztem volna el, amit végül megcsináltam. Az előadáson megpróbáltam nagyon őszintén beszélni a vállalkozói élet szép és kevésbé szép oldaláról. Ugyanakkor minden fiatal felnőttnek azt tudnám mondani, hogy teljesen mindegy, hogy milyen szakmát választanak, ha azt szívből és emberséggel tudják csinálni. Akkor igazán teljes lesz az életük, mind szakmai, mind emberi téren.

nikiahatos: Tudom, hogy sok olyan projekt van, amiről nem beszélhetsz. Bizonyára a lojalitásod, titoktartásod is megbízható, szimpatikus szervezővé tesz téged. De mik azok a publikus munkák, amelyekre büszke vagy most, és valószínűleg örömmel gondolsz majd vissza 10 év múlva is? Miért ezekre vagy büszke?  
Kata: Valóban nagyon sok olyan rendezvényem van, amiről bizonyos okoknál fogva nem beszélhetek. Ez leginkább a megbízó kérése. Van, hogy olyan költségvetésű esemény, amiről nem szeretnék, ha tudnának szélesebb körben, vagy van olyan is, hogy egyszerűen csak nem akarják nagydobra verni az életük fontos, privát pillanatait. Az ötcsillagos szállodai tapasztalatomnak köszönhetően a megbízóim pontosan tudják, hogy az én diszkréciómra mindig és mindenhol számíthatnak. Így őszintén mondhatom, hogy a szakmai tudásom mellett a diszkrécióm az, ami leginkább fémjelez engem. Ezáltal, hogyha valaki ilyen kéréssel fordul hozzám, természetesen nem mondom el senkinek, nem lesz benne egyik sajtóanyagban sem, se holnap, se holnapután.
Több olyan rendezvény van, amire nagyon büszke vagyok. Most hármat emelnék ki. Az első, amivel gyakorlatilag elindult a saját vállalkozásom, az egy igazi szerelem projekt volt. Egy nagyon kedves barátnőm kislányának a keresztelőjét csinálhattam, amit hihetetlenül élveztem. Ez a szárnybontogatás volt az egyik legmeghatározóbb mind rendezvényesként, mind emberként. A második ilyen projektet a The Ritz-Carlton, Budapest és az Asprey London közös együttműködésében hoztuk létre, Enchanted Forest tematikában. Nagy kihívást jelentett, hogy egy ötcsillagos, fehér márvány berendezésű szállodát át kellet alakítanunk elvarázsolt erdővé. A visszaigazolások, és az eseményen készült képek, videók mind azt mutatják, hogy sikerült megfelelnünk az elvárásoknak. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy két ekkora márka kért fel egy ilyen rendezvény lebonyolítására. A harmadik, amit még megemlítenék az egy karácsonyi japán esküvő volt, aminek a részleteibe, most nem mennék bele, de életem egyik legmeghatóbb eseménye volt, ahol nemcsak a pár, hanem az örömszülők is a megszokott japán alázattal a saját nyelvükön, és természetesen angolul is a legnagyobb elismerésüket fejezték ki a munkám miatt. Bevallom őszintén, a beszéd közben nekem is megcsillantak a könnycseppek a szememben.

nikiahatos: Ha már 10 év... Hogyan látod magad ennyi idő múlva?
Kata: Aki ismer engem, az pontosan tudja, hogy eléggé reális ember vagyok, tehát nagyon a földön járok, ezáltal nem nagyon szoktam álmodozni. Ennek ellenére 10 év múlva Budapest legsikeresebb prémium minőségét nyújtó szolgáltatói közé szeretném sorolni magamat, a cégemet. Szeretnék tanítani, átadni azt a tudást, amit az évtizedek alatt a legprofesszionálisabb emberektől tanultam. Ebből a szakmából szeretnék nyugdíjba menni. Persze vannak személyes célok is, hamarosan férjhez megyek, szeretnék családot, gyereket. Szilárdan hiszek abban, hogy a legjobb dolgok mindig szívből jönnek! Minden egy vággyal, egy gondolattal, vagy egy álommal kezdődik. Mi pedig valóra tudjuk váltani őket!