Időre etetni a bébit? Felejtsd el! Beszélgetés egy szoptatási segítővel

Kanász Szilvivel a barátságunk egészen tinédzser éveinkig nyúlik vissza. Az immáron két gyermekes barátnőm nemrégiben elvégezte a Szoptatás segítők okleveles képzését. Ekkor vált számomra világossá, hogy az anyaság friss szerepe során bizony semmi sem magától értetődő, megannyi tévhit kering például a szoptatás körül is.

nikiahatos: Honnan jött az ötlet, hogy szoptatási segítő legyél?
Kanász Szilvia: A téma már nagyon régóta foglalkoztatott, még második gyermekem (Kb 3 évvel ezelőtt indult el. - szerkesztői megjegyzés) születése előtt kezdődött. Nem jól éltem meg, hogy első gyermekemet csak 4 hónapos koráig tudtam szoptatni, és amikor kitárult előttem az internet nagy világa, mert ráértem mással is foglalkozni, akkor értettem meg, hogy mit rontottam el. Rengeteget olvastam a szoptatás támogató csoportokban a különböző szakértők válaszait, hogy a majd egyszer megszületendő második gyereknél már felkészült legyek. Tavaly tavasszal írt egy kedves ismerősöm, hogy létezik ilyen okleveles képzés, ő már elvégezte, érdekel-e engem is. Elküldtem a jelentkezést, elvégeztem a tanfolyamot. Most itt vagyok.

nikiahatos: Milyen kérdésekkel fordulnak hozzád a legtöbben?
Szilvi: A tápszeres pótlás elhagyásával. A gyógyszerek szedésével szoptatás alatt és a cumizavar okozta szoptatási problémákkal. Ezeket szorosan követi a mellgyulladás is. Ezek a legsűrűbben előforduló problémák szinte mindenhol. 

nikiahatos: Mi a leggyakoribb tévhit a szoptatás kapcsán szerinted?
Szilvi: Az a baj, hogy rengeteg van. A két legfajsúlyosabbat emelném most ki. Az egyik eset, mikor mindenki azt sulykolja az anyuka fejébe, hogy az a jó baba, amelyik csak eszik-alszik-kakil. Ha nem alszik, vagy nem annyit, csak 1-1 órát, akkor már ideges az anyuka, hogy azért nem alszik a kicsi, mert biztos nem lakott jól. Aztán hozzányúl a tápszerhez, aminek sokkal nehezebb az emésztése, és persze kiüti 3-4 órára a gyereket. Úgy alszik, mint a mormota, mert a szervezetének másra nem is marad energiája az emésztésen túl. Ezzel az anyuka agya becsapja önmagát: ugye, hogy éhes maradt?! Ez volt a baj. Pedig nem.
A másik az időre etetés. Amikor azt halljuk, hogy egy babának ki kell bírnia 3 órát szoptatás nélkül , és ha nem így van, akkor nincs elég tej, vagy nem tápláló az anya teje. Ilyen nincs! Mi felnőtt emberek sem óramű pontossággal eszünk, iszunk. Nekünk felnőtteknek sem szabja meg senki, hogy mikor táplálkozzunk, vagy igyunk. A baba esetében ez fokozottan igaz, főleg ha azt is tudatosítjuk, hogy a szoptatás a baba számára nem csak a táplálkozást jelenti, hanem a megnyugvást is.

nikiahatos: Miben tudsz te segíteni a kismamáknak, anyukáknak?
Szilvi: Pár hete létrehoztam a 18. kerületi Szoptatást Támogató Csoportomat a Facebookon, ami úgy látom, hogy egy elég hiánypótló csoport lett. Igyekszem mindig naprakészen írni a témákban az anyukáknak. Viszont a csoport tematikája nem csak az, hogy én, mint képzett segítő írjak, hanem az anyukák egymásnak is helytálló tanácsokkal tudjanak segíteni. Baba-mama klubokban tartok beszélgetős előadásokat a szoptatás fontosságáról, illetve a BLW-s hozzátáplálásról, mint ebben gyakorlott anyuka. Ezeken a rendezvényeken természetesen bárki bármit kérdezhet, de a problémásabb esetekben nem ez a megfelelő hely átbeszélni a dolgokat, hiszen nincs elég idő rá. Amennyiben valaki privátban ír rám, s nagyobb problémával áll szemben,  személyes találkozót szoktam javasolni, vagy irányítom egy laktációs szaktanácsadóhoz, orvoshoz. Jelenleg tervezek egy kismamáknak szóló Szoptatás felkészítő előadást tartani, ezzel is átsegítve őket a kezdeti nehézségeken.