Ilyen volt a BORIKÖNYV

Tóth Júlia Évát újságíróként, reklám- és zeneipari szakemberként ismerhettük meg, most pedig megjelent első saját könyve a Scolar kiadó gondozásában. Mivel a szerző egyik legnagyobb szerelmét mindig is a zene jelentette, így nem csoda, hogy a BORIKÖNYV, avagy a Jelenetek Péterfy Bori életéből kiadvány az első ilyen munkája. 

Bár nyilván a tartalom a legfontosabb, nem mehetek el amellett, hogy a BORIKÖNYV végtelenül igényes. Tele van illusztrációkkal, csodálatos képekkel, amelyek nem csak a fejezeteket választják el, hanem az olvasás élményét is emelik. És az az illat!

Imádom Bori különleges karakterét, érzékenységét, melankolikus egyben extrovertált személyiségét, így jó nagy adag szeretettel nyitottam fel a kiadványt. Az önazonos, bátor, izgalmas, sallangmentes, szókimondó, felszabadító tartalomnak hála pedig nem kellett csalódnom. A szakmázás mellett szó esik benne a kétségeiről, a negyven feletti gyermekvállalásról, a gyökereiről. Sok-sok tanulsággal szolgál, többek között a bántalmazó kapcsolatok terén (pasijai között akadt őrjöngő, nárcisztikus, alkoholista, drogos-antiszociális). 


Megtudhatod a könyvből, hogy:
- Mi jelentette Bori életének első dobogóját, színpadát?
- Milyen szerencse kellett ahhoz, hogy zongorázni tanuljon?
- Hogyan oldotta meg, hogy már általános sulisként krimiket lásson a tévében?
- Miért vették ki szülei 11 évesen a versenysportok világából?
- Milyen kapcsolódása van az Áprily-völggyel?
- Hogyan lehet egy szigorú erdélyi református pap unokája ekkora lázadó?
- Mi volt élete egyik legbántóbb mondata, önbizalom rombolása?
- Ki az, aki Bori szerint bármiből képes zenét csinálni?
- Melyik a kedvenc, legönazonosabb száma?
- Mi az a hely, ahol szerinte valóban a ruha teszi az embert?
- Hogyan születtek meg a színpadi rituáléi: a cigizés, a stage diving, a közönség ruhájának magára öltése?
- Miként gondol arra, hogy mindig is színésznő szeretett volna lenni, az ország mégis énekesnőként ismerte meg szélesebb körben?
- Hogyan gondol vissza a HBO – Terápia sorozatára, vagy az egyéb szerepeire?
- Gondolatait a színházi életről.
- Nagy találkozás részleteit a férjével.
- Különbségeket a New York-i rendőség és a hazai között.
- A megjelenés, grafika, a látványvilág szerepét a művészetében.
- A Love Band dalok születését, történetét.

Gondolataim az olvasás során:
- Jó volt meggyőződni róla, hogy nem csak az én életemre igaz, hogy egy nagy mélypont után jön egy "kárpótlóan" nagy csoda is.
- Vannak megmagyarázhatatlan, hidegrázós események, amelyek soha nem a véletlennek köszönhetőek. Mindig van okuk...
- Életem során voltak sokkos szakaszaim. Amikor az agyam annyira védett a túl nagy fájdalomtól, hogy a jók közül sem sokra emlékszem abból az időszakból. Borira is igaz ez...
- Ronda sztereotípia, hogy ha egy előadó nem teljesít valamiért az elvártak szerint, sokan máris drogosnak, piásnak vélik. Pedig rengeteg minden lehet a háttérben, aminek köze nincs ehhez a feltételezéshez. 
- Hogy a nagy küzdő, karizmatikus emberek gyakran egyszer már életüket vesztették. Bori családjában három generációt is fojtogatott a köldökzsinór...

Neked ajánlom:
- Ha Bori rajongó vagy, neked egyenesen kötelező!
- Ha érdekel a színház és/vagy zenei világ.
- Ha szeretsz a különleges, akár megosztó karakterek mögé látni.

Idézetek a könyv hangulatából:
„Mivel nekem a színpad az igazi drog, ezért a kábítószer soha nem okozott függőséget. Nagyon fiatalon rájöttem, hogy nekem a művészet és az alkotás a valódi függőség. (És a szex és a férfiak…). Jókat szoktam röhögni azon, amikor emberek arról tanakodnak, mit szedek vagy mit szívok, hogy így meg tudok őrülni a színpadon.” (121. oldal)

„Amikor el-elbizonytalanodtam saját magammal kapcsolatban – mint ahogy elbizonytalanodik bármelyik fiatal lány is-, rettentő jót tett nekem, hogy azt éreztem, a fiúk belehelyeztek egy múzsaszerepbe, ami inspirálta a közös munkát és a számainkat is. Ebben végre nagyon magamra találtam.” (135. oldal)

„Tudatosítani azt, hogy az élet véges, és bármikor meghalhatunk, hihetetlenül beélesíti a dolgok megélését. Már évek óta használom ezt, mint technikát, hogy száz százalékosan jelen tudjak lenni a saját életemben.” (264. oldal)Értékelés: 6/6
Cím: BORIKÖNYV, Jelenetek Péterfy Bori életéből
Szerző: Tóth Júlia Éva
Oldalak száma: 285
Kiadó: Scolar Kiadó